Slim beleggen

Over slim beleggen is al veel geschreven. De term "slim beleggen" doet vermoeden dat als je beleggen en investeren maar rationeel genoeg benadert, dat je er dan gegarandeerd positief rendement mee kan behalen. Helaas moeten we die aanname ontkrachten zoniet weerleggen. Natuurlijk ben je beter af als je van te voren kennis hebt vergaard en je hebt verdiept in de markten, maar kennis is (ook bij beleggen) niet dé sleutel tot succes. Beleggen is geen zuivere wiskunde, maar afhankelijk van allerlei, niet te voorspellen, factoren.

Om je toch wat op weg te helpen hebben we hieronder zes tips voor de beginnende belegger uitgeschreven. Dit zijn een aantal, zo je wilt "slimme", tips waarmee je als starter op de beleggingsmarkt je voordeel kan doen.

Zes tips voor de beginnende belegger

 1. Beleg alleen met geld dat je over hebt

  Wanneer je geld belegt, moet je langere tijd dit geld kunnen missen. Door fluctuatie in de koers kunnen beleggingen tijdelijk minder waard zijn. Wanneer dit hebt gefinancierd met het spaargeld voor een nieuwe wasmachine is en je wasmachine gaat kapot, dan ben je genoodzaakt tegen verlies je beleggingen van de hand te doen.

  Om een aantrekkelijk rendement te halen met het handelen in aandelen, is vaak tijd nodig. Aandelen renderen vaak pas na verloop van tijd.

 2. Beleg zonder emoties

  Dit klinkt misschien eenvoudiger dan het is. Probeer je hoofd maar eens cool te houden wanneer je beleggingsvermogen zojuist is gehalveerd.

  Wanneer een aandeel iets daalt, zie je vaak een groot aantal beleggers direct hun beleggingen verkopen omdat zij bang zijn dat het aandeel verder daalt.

 3. Maak een plan en hou je daaraan

  Maak vooraf een plan waar je in wilt beleggen en hoe je jouw beleggingsproducten wilt spreiden.

  Hou je vervolgens aan je plan, teveel kopen en verkopen kost niet alleen geld (voor een transactie betaal je een beetje geld), afwijken van je plan is meestal door emoties gedreven en kan leiden tot "van hak op de tak" beleggen.

  Maak ook een plan hoe jouw portefuille eruit moet zien. Welke combinatie van beleggingsproducten kies je. Lees bij het hoofdstuk aandelen meer over de verschillende beleggingsproducten.

 4. Spreid je risico

  Risico spreiding is belangrijk om grote koersschommelingen op te vangen. Door niet alleen in één aandeel te handelen en niet in één sector te handelen kan je al onverwachte koersdalingen opvangen. Een andere manier om jouw risico te spreiden is door jouw aandelen portefeulle aan te vullen met opties of obligaties.

 5. Informeer jezelf

  Beleggen hoeft niet moeilijk te zijn. Toch raden wij aan jezelf goed voor te bereiden wanneer je besluit om je geld te beleggen. Er zijn veel sites (waaronder deze ;)) waar je informatie kan vinden over beleggen en over de aandelenhandel. Door te begrijpen hoe het handelen in aandelen werkt, heb je absoluut een voordeel en voorkom je onnodig verlies van tijd en geld.

  Er zijn ook diverse boeken te koop die over beleggen gaan.

 6. Bekijk de bedrijven waar je aandelen voor hebt

  Wanneer je aandelen in een bedrijf gaat kopen is het niet onverstandig om je te verdiepen in het reilen en zeilen van dat bedrijf. Alle bedrijven op de Nederlandse indices hebben websites waarop je informatie kan vinden over het bedrijf en de bedrijfsvoering. Ook bieden veel bedrijven hun jaarverslagen ter inzage aan.

  Door je zo in te lezen in een bedrijf kan je al een globale inschatting maken hoe het met het bedrijf gaat.

  Ook zijn er gespecialiseerde bedrijven die adviezen geven over de posities van de beursgenoteerde bedrijven. Er worden zogenoemde ratings gegeven aan bedrijven, of je een aandeel zou moeten kopen, verkopen of houden op basis van allerlei analyses.

  Door je zo in te lezen in een bedrijf kan je zelf al beter opmaken of een bedrijf gezond is en of het dus slim is om aandelen te kopen.

Met een aantal tips over beleggen heb je al snel een streepje voor op de ongeïnformeerde beginnende belegger.


X Wij gebruiker cookies. Als u gebruikmaakt van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. meer informatie ok