Meest gemaakte beleggersfouten

Wanneer je met het idee speelt om te gaan beleggen, dan is het goed om te leren van fouten van anderen. Beleggen is niet zomaar iets. Het brengt risico's met zich mee en als je niet goed weet waar je mee bezig bent, kun je behoorlijk wat geld verliezen. Het lenen van geld om te beleggen, is nooit een goed idee. Aangezien er een kans bestaat dat je ook geld verliest, kun je het geleende bedrag verliezen op de beurs. Je moet dan nog wel maandelijks nog steeds de aflossing en rente betalen. Beleg alleen met geld wat je hebt.

Meest gemaakte beleggersfouten

Beleggen zonder een plan

Je zult ongetwijfeld beleggen omdat je een bepaald doel voor ogen hebt. Misschien wil je rijk worden, een appeltje voor de dorst opbouwen of beleg je puur omdat je iets met je vermogen wilt doen. Je hebt dus een plan nodig om dit doel te kunnen bereiken. Als je over vijf jaar wilt cashen, maar je investeert in iets wat pas op lange termijn rendement oplevert, dan sla je de plank mis. Als je een resultaat wilt behalen op de korte termijn, brengt dit wel vaker hogere risico's met zich mee. Stem je plan af op je te behalen doel.

Onvoldoende focus

Door je te laten leiden door de meningen van anderen, kun je jouw plan uit het oog verliezen. Je laat je dan leiden door emoties, in plaats van te handelen naar ratio. Het te frequent handelen, brengt ook transactiekosten met zich mee. Je kunt ook reageren op de angst van de markt of van anderen door te vroeg je aandelen te verkopen. Je neemt dan te snel je winst. Ondanks dat winst, winst is, loop je misschien een hogere winst mis. Spreek voor jezelf een boven- en ondergrens af, voordat je overweegt te verkopen. Houdt vast aan je eigen plan.

Angstig zijn

Angst is nooit een goede raadgever. Je kunt natuurlijk geld verliezen, maar op lange termijn kan een belegging ook bijtrekken. Handel dus niet te snel. Door vooraf te onderzoeken waarin je wilt beleggen, hoef je jezelf niet te laten leiden door angst. Wanneer je toch ongerust bent over je beleggingen en het gaat slecht, durf dan je verlies te nemen. Door tijdig ergens uit te stappen, denk aan je ondergrens, kun je erger voorkomen. Je kunt dan je geld in een betere belegging steken.

Vastklampen aan het verleden

Ze zeggen niet voor niets, "resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst", houdt dit dan ook in gedachten. Van een technische analyse, hierbij worden de lijnen in historische koersgrafieken aangehouden, is nog geen keihard bewijs dat dit een effectieve graadmeter is voor toekomstige beleggingen. Je vastklampen aan ooit behaalde resultaten geeft geen garantie dat het in de toekomst dezelfde resultaten zal opleveren. Verbreed je horizon en kijk ook eens naar de andere beleggingsmogelijkheden. Bij beleggen komt ook een stukje zelfreflectie kijken. Probeer je emoties achterwege te laten en beleg door logisch na te denken.

Nu je de meest gemaakte beleggersfouten kent, kan je eens kijken bij de bekendste Brokers van Nederland.

X Wij gebruiker cookies. Als u gebruikmaakt van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. meer informatie ok